Får fart på Mecalac – nu i nytt bolag

Mecalac-12MTX

Mecalac har följt P-O Nilsson under 15 av hans 41 år i entreprenadbranschen och sedan halvårsskiftet i fjol säljer han de franska maskinerna i Grävmaskins Specialisten GMS AB som han äger tillsammans med Anders Thoresson. I höst ställer företaget ut på Entreprenad Live.
– Det har gått mycket bra, klart över förväntan, säger han.

Mecalac har funnits i Sverige sedan 1990-talet men med en brokig historia.
– Volvo var intresserade av Mecalacs minigrävare och köpte hela bolaget. Med på köpet kom även andra grävare. Volvo insåg snart att det bara var minigrävarna man var intresserade av och sålde bolaget tillbaka till den gamle ägaren.
– Alla var nöjda och glada och Volvos minigrävare tillverkas fortfarande i Frankrike, berättar
P-O Nilsson.

P-O Nilsson

När P-O Nilsson i början av 2000-talet arbetade på EMS så fanns agenturen där, när han sedan gick vidare till Minimaskiner /Maskino idag så följde agenturen med dit.
– Efter en kort sejour på Delvator startade jag tillsammans med Anders Thoresson Grävmaskins Specialisten GMS AB 2018 och tog över Mecalac-agenturen. Anders Thoresson och jag äger hälften var i företaget.

Anders Thoresson driver dessutom AT Fordonsservice AB som sitter i samma byggnad i Höganäs/Ingelsträde och som sköter all utrustning och service på Mercalac-maskinerna.
Mecalacs maskiner utmärker sig med ett kompakt och väldesignad yttre och Mecalac har kammat hem många designpriser på Bauma och andra stora mässor.
– Så ska det väl vara när det är fransmän. Design och utseende är viktigt, säger P-O Nilsson.

Men det kompakta yttre tillfredsställer inte bara ögat, maskinerna är byggda för att komma in i trånga utrymmen och kan svänga runt på liten radie.
– De är som gjorda för tuffa stadsmiljöer.

Grävmaskinis Specialisten GMS AB säljer framför allt hjulgrävare 7-16 ton, bandgrävare 6-16 ton och hjullastare 4-15 ton.
Grävmaskinerna tillverkas i Frankrike medan lastarna tillverkas i Tyskland som ett resultat av att Mecalac för några år sedan köpte det tyska företaget Ahlmann.

De flesta av maskinerna är multifunktionella och kan användas på fler än ett område.
– Många förknippar Mecalac med den runtom-svängande grävmaskinen 12 MTX, men vi har maskiner av många olika typer och storlekar.
– Våra kunder är också av allehanda slag, säger P-O Nilsson, både enmansföretagare och större företag.

Mecalac har trots sin slingriga historia hela tiden stadigt sålts i Sverige, bland annat en sopmaskin AS 900 som används vid asfaltläggning, men försäljningen har gått upp och ner beroende på hur agenturen sett ut.
– Men sen vi tog över har vi sålt ett trettiotal, klart över förväntan, säger P-O Nilsson.

  • Fler nyheter

    Håll dig uppdaterad om vad som händer i branschen.
    Skriv din mailadress här och få alla nyheter skickade till dig en gång per vecka: