10 områden där elmotorn slår igenom

Eldrivna maskiner och entreprenadmaskiner kommer på full front. Vi har listat tio exempel på den blixtsnabba utvecklingen av elmotorer – allt från elektriska skottkärror till tyngre saker som flygplan och grävmaskiner.

1. Hjullastare från Wacker Neuson
Wacker Neuson har tagit fram en elektrisk hjullastare som bl.a. varit med och rivit innanmätet i gamla konserthuset i Malmö (se separat artikel).

2. Elektriska sopbilar
Elektriska sopbilar rullar sedan några år i svenska städer. Förutom miljömässiga fördelarna som minskade utsläpp så kan sopbilarna rulla på nätterna eftersom de är tystare och inte stör stadens sovande invånare.

3. Färjan som tankar el i hamn
Stora fartyg släpper ut och smutsar ner mer än de flesta. Sedan tidigare finns hybridteknik, bl.a. på färjorna mellan Rödby-Puttgarten. Men i Helsingborg ska Scandlines ta steget fullt ut och helt köra färjorna på el. På den korta tid som färjorna ligger i hamn ska de docka i en laddare och den överförda kraften ska räcka för överfarten till Helsingör.

4. Elvägar och eldrivna lastbilar
Utanför Sandviken rullar sedan en tid Sveriges första eldrivna lastbilar som laddar upp under gång. Luftledningar ser till att lastbilen får ström. Man planerar just nu också en två kilometer lång el-väg mellan Arlanda och Rosersberg där laddningen ska ske via marken.

5. Eldrivna bussar
Runt om i landet rullar olika former av el- och hybridbussar. I Stockholm laddar en hybridbuss fullt på sex minuter. Bussen går den 8 kilometer långa sträckan mellan Ropsten och Karolinska Institutet och sju av dessa kilometrar går den på el.

6. Eldrivna minigrävare
Både Volvo och Caterpillar har under året presenterat minigrävare som helt går på el. För Volvos del är deras maskin, Ex2, fortfarande en prototyp. Caterpillars minigrävare 300.9 VPS ska enligt Pon Equipment vara på väg till Sverige.

7. Eldriven skottkärra/minidumper
På Entreprenad Live kommer Thovo bl.a. visa sin eldrivna skottkärra/minidumper.

8. Grävmaskin, hybrid
Ingen har hittills så vitt vi känner till kunnat presentera en större grävmaskin som helt går på batteri. Men Entreprenad Live skrev tidigare i våras om Komatsus hybridgrävare HB 365 LC-3. Hybrid innebär i det här sammanhanget att den energi som skapas när bromssvängen bromsas lagras för att i stället användas när maskinen accelererar och behöver extra kraft. Ett första steg mot fullskalig batteridrift.

9. Eldrivna bilar
Få bilmärken har varit så hypade som Tesla och deras eldrivna bilar. Förra året var nästan hälften av alla bilar som såldes i Norge eldrivna och vissa månader var den mest sålda bilen Tesla Model X.

10. Eldrivna flygplan
Utvecklingen pågår för full att få fram eldrivna flygplan. Boeings E-fan har väckt stort intresse och Airbus tillsammans med Siemens räknar med att 2030 kommer det första kommersiella helt eldrivna flygplanet att vara i luften.