Världens största elfordon

Utvecklingen av elfordon går med rasande fart. Men det är också slående att många av fordonen fortfarande har kort räckvidd och att de ännu inte är riktigt testats i verkligheten. Här är i alla fall en lista med världen största fordon och det enda som är säkert är väl att listan redan i morgon kan se annorlunda ut.

1. Världen största elektriska truck
The eDumper från Kuhn är världen största elektriska truck. Den väger 110 ton och bara batteriet väger 4,5 ton. Den kan lastas med 60 ton och tjänstgör i ett dagbrott utanför Biel i Schweiz. Den transporter främst kalksten.

2. Världen största elfärja
Världens största elfärja går mellan de danska öarna Ærø och Als. Den kan ta 30 bilar och 200 passagerare.

 

3. Världen största elektriska grävmaskin
Caterpillar hävdade under fjolåret att de tagit fram världens största elektriska grävmaskin, på 26 ton. Maskinen används i Norge av Veidekke.

4. Världen största elektriska hjullastare
Det är svårt att reda ut vilken som egentliga är världens största elektriska hjullastare. Men enligt Recycling Today så är det Cats 999K XE som är störst.

5. Världens största elektriska lastbil
Nicola tre Iveco är förmodligen den största kommersiella lastbilen som ska börja rulla på europeiska vägar 2023. Ett samarbete mellan amerikanska Nicola och italienska Iveco. Den har en räckvidd på 40 mil.

6. Världen största elektriska flygplan
Ett amerikanskt företag har lanserat och testflugit Ampaire 337 som ska finnas i kommersiell drift 2021. Det ska kunna bära nio passagerare och har en räckvidd på 16 mil. Den israeliska flygplanstillverkare Eivation flyger 20 mil och tar nio passagerare. Flygplanet väntas också tas i drift 2021.

  • Fler nyheter

    Håll dig uppdaterad om vad som händer i branschen.
    Skriv din mailadress här och få alla nyheter skickade till dig en gång per vecka: