Avancerad elektronik i nya transportbilar

Johan Wigh hoppas kunna visa upp bra nyheter på Entreprenad Live.

Hedin bil hoppas kunna visa upp två rejäla nyheter på Entreprenad Live i höst.
– Vi vet att vi kan visa upp den nya Sprintern. Sedan hoppas vi också på vår pickup, den nya X 350, säger Johan Wigh, försäljningschef för Mercedes-Benz transportbilar på Hedin Bil i Hisings Kärra och Mölndal.

Den nya X 350 har en sexcylindrig Mercedesmotor och förhandsintresset har varit stort.
– Egentligen släpps den först i slutet av september. Men vi hoppas och tror att vi kan få fram ett förhandsexemplar till mässan, säger Johan Wigh.

Det var tolv år senast det kom en ny modell av Sprintern.

Om det råder en viss osäkerhet kring X 350 så är det helt klart med den nya modellen av Sprintern.
– Sprintern är vår volymbil. Den kommer en ny modell bara vart tolfte år så för oss som sysslar med transportbilar är detta en stor händelse.

Den nya Sprintern kommer att vara utrustad med ett nytt avancerat elektroniskt system, MBUX.
– Vi brukar kalla det ”Prata med din bil”. Föraren kan säga till sin bil: ”Höj temperaturen till 22 grader” och den gör det.

Den nya Sprintern har en elektronik som gör att man kan ”snacka med den.”

Den nya elektroniken möjliggör också för en transportbilsägare att hålla koll på var bilen och hans chaufförer är. Om någon försöker stjäla den så går den att spåra. Bilen kan också vara uppkopplad mot Hedins verkstäder som ser till att den kallas till service och underhåll i rätt tid.
– Avancerad teknik – som den i Sprintern – är en av de stora trenderna inom transportsektorn just nu, säger Johan Wigh.
– En annan stor trend är suget efter transportbilar som går på el. Vi har ingen sådan bil ännu men det rullar just nu flera Vito-transportbilar i Tyskland på prov så förhoppningsvis kan vi börja sälja dem nästa år.

Den nya Bonus-Malus-lagen som kommer första juli har också starkt påverkat transportbilssektorn under året.

Lagen går ut på att nya bilar med konventionella diesel- eller bensinmotor som registreras efter 1 juli straffbeskattas medan elbilar i stället får en betydande premie av staten.
– Det kan bli dyrt, en dieselbil kan få betala 10 000 kronor extra i skatt per år medan en elbil i stället kan få en engångspremie på upp till 60 000 kr.
– Det har varit full fart på transportbilsförsäljningen under året, delvis beroende på den nya lagen, säger Johan Wigh.
– Vi på Hedin Bil i Hisings Kärra och Mölndal är sedan två år certifierade Van ProCenter som innebär att vi är mer dedikerade både inom sälj och eftermarknad till just Mercedes transportbilar.

Fotnot: Hedin bil säljer många olika bilmärken, totalt har koncernen nu 99 anläggningar. I Västsverige finns åtta anläggningar varav två i Göteborg som är dedikerade till just Mercedes transportbilar.

  • Fler nyheter

    Håll dig uppdaterad om vad som händer i branschen.
    Skriv din mailadress här och få alla nyheter skickade till dig en gång per vecka: