Västsverige står emot konjunktursvängningar

Det finns ett stort problem för entreprenadsektorn, bristen på arbetskraft, säger Uno Hallgren.

I Västsverige märker man inte av någon avmattning i konjunkturen. Tvärtom.
– Våra medlemmar har mycket att göra och det stora problemet är fortfarande att man inte kan få tag i folk, säger Uno Hallgren, Regionansvarig för Maskinentreprenörerna Väst.

Det har de senaste månaderna i pressen samtidigt förekommit uppgifter om att bygg- och anläggningsmarknaden börjar mattas av som att den är överhettad.
– I Västsverige märker vi inte av någon avmattning. Vi tror att inte minst de offentliga investeringarna kommer att hålla konjunkturen på topp i många år framöver, säger Uno Hallgren.
– Det helt dominerande problemet för våra medlemmar är att hitta anställda.

Inom byggbranschen har svårigheten med att hitta folk lett till att utländska byggnadsarbetare och utländska byggbolag kommit in på marknaden.

Nu gäller det inte längre bara delar av byggprocessen – till exempel ställningsbyggare – en nisch som länge dominerats av utländsk arbetskraft. Nu har hela utländska byggbolag etablerat sig i Sverige.

Göteborgsposten berättade häromdagen om hur ett kroatiskt bolag, Kamgrad, vunnit upphandlingen av kommunala hyresrätter i Järnbrott och Torpa.

Kommunala byggbolag har de senaste åren helt enkelt inte fått i några anbud från svenska byggföretag och det har öppnat upp för utländska byggföretag att söka lyckan i Sverige. Det är första gången ett utländskt bolag vinner en upphandling på det här sättet i Göteborg men trenden är den samma i andra delar av landet. Utländska byggbolag ha vunnit upphandlingar i Klippan, Malmö, Nynäshamn, Botkyrka, Hedemora och Trollhättan.

Men på entreprenad- och anläggningsmarknaden märker man inte av samma trend.
– Förarbevisen sätter stopp för en sådan utveckling. Det är hittills visat sig svårt att översätta utländska förebevis till svenska förhållanden, säger Uno Hallgren.
– Utländsk arbetskraft finns men då är det ofta vid specialbyggen och till specialmaskiner som vid tunnelbyggen.

  • Fler nyheter

    Håll dig uppdaterad om vad som händer i branschen.
    Skriv din mailadress här och få alla nyheter skickade till dig en gång per vecka: